Monday, April 1, 2013

IKAN MASAK SWEET SOUR @ 3 RASA


.. antara masakan familiar yang sentiasa menjadi request dari anak2.. kena dapatkan ikan yang bersaiz besar barulah sedap/sesuai utk dimasak sebegini.. sebenarnya kuahnya pekat sikit tp anak2 saya jenis sukakan kuah banyak.. bila masak lauk yang kuah cair2 tak suka pulak.. ermmm.. layan je lah..;)





Bahan2nya:
  • 1 ekor ikan (ikut citarasa dan bersesuaian)
  • 1 labu bwg besar dipotong dadu
  • 2 ulas bwg putih dicincang
  • 1" halia dihiris halus
  • 1 helai daun pandan
  • 6 biji cili padi dipotong bulat (buh lebih kalau nak pedas)
  • 1 biji tomato didadu
  • 1/4 biji lada banggala merah didadu
  • setangkai daun ketumbar dihiris
  • sos tomato/sos cili secukupnya
  • 2 sudu makan sos tiram
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit air
  • hirisan daun bwg/ketumbar utk hiasan
Cara2nya:
1. Ikan dilumur dgn sedikit serbuk kunyit dan garam ~ goreng separuh masak dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak ~ tumiskan bwg putih, halia dan bwg besar sehingga wangi dan layu. Kemudian masukkan buah tomato, daun pandan, lada banggala dan cili padi ~ dikacau rata. (jika suka boleh tambahkan dgn potongan nanas dadu)
3. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram secukupnya dan tambahkan dgn sedikit air ~ kacau lg sehingga sebati.
4. Taburkan sedikit daun ketumbar, rasakan dgn sedikit garam dan gula. Barulah masukkan ikan dan digaul rata. Tutupkan apinya dan bolehlah dihidangkan.


No comments:

Post a Comment