.. antara masakan familiar yang sentiasa menjadi request dari anak2.. kena dapatkan ikan yang bersaiz besar barulah sedap/sesuai utk dimasak sebegini.. sebenarnya kuahnya pekat sikit tp anak2 saya jenis sukakan kuah banyak.. bila masak lauk yang kuah cair2 tak suka pulak.. ermmm.. layan je lah..;)
Bahan2nya:
- 1 ekor ikan (ikut citarasa dan bersesuaian)
- 1 labu bwg besar dipotong dadu
- 2 ulas bwg putih dicincang
- 1" halia dihiris halus
- 1 helai daun pandan
- 6 biji cili padi dipotong bulat (buh lebih kalau nak pedas)
- 1 biji tomato didadu
- 1/4 biji lada banggala merah didadu
- setangkai daun ketumbar dihiris
- sos tomato/sos cili secukupnya
- 2 sudu makan sos tiram
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit air
- hirisan daun bwg/ketumbar utk hiasan
Cara2nya:
1. Ikan dilumur dgn sedikit serbuk kunyit dan garam ~ goreng separuh masak dan ketepikan.
2. Panaskan
sedikit minyak ~ tumiskan bwg putih, halia dan bwg besar sehingga wangi
dan layu. Kemudian masukkan buah tomato, daun pandan, lada banggala dan
cili padi ~ dikacau rata. (jika suka boleh tambahkan dgn potongan nanas
dadu)
3. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram secukupnya dan tambahkan dgn sedikit air ~ kacau lg sehingga sebati.
4. Taburkan
sedikit daun ketumbar, rasakan dgn sedikit garam dan gula. Barulah
masukkan ikan dan digaul rata. Tutupkan apinya dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment